Jurkje 201907-001

Garen : Mixed-Fine van de Action
Naald ; 2,5 mm

Gebruikte steken:
Losse
Halve vaste
vaste
Stokje
Relief stokje voor en achter
Piotje

Toer 01: 
Deze kan je op 2 manieren opzetten, al hakend, of met een losse ketting.

Losse ketting,
zet je 68 losse en 2 losse voor het eerste stokje op.
Haak in de eerste 8 losse een stokje, in de 9e losse haak je 2 stokjes, losse, 2 stokjes.
Haak nu in de volgende 16 losse een stokje, in de losse daarna haak je 2 stokjes, losse 2 stokjes.
Haak nu in de volgende 16 losse een stokje, in de losse daarna haak je 2 stokjes, losse 2 stokjes.
Haak nu in de volgende 16 losse een stokje, in de losse daarna haak je 2 stokjes, losse 2 stokjes.
Haak in de 8 overgebleven losse 8 stokjes, 3 losse en keer je werk

Al hakend opzetten
9 stokjes haken, in de losse van het 9e stokje haak je nog een stokje, haak 1 losse en haak nog eens 2 stokjes in de losse van het 9e stokje.
Ga verder met het hakend opzetten en *haak nog een 17 stokjes, haak in de losse van het 17e stokje nog een stokje, haak een losse, en haak nog 2 stokjes in de losse van het 17e stokje. * Herhaal nog 2 keer. Haak nog 8 stokjes. 3 losse en keer je werk.

Toer 02 t/m 06
In deze toeren meerder je in elke losse. 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes. Bij het al hakend opzetten, lijkt het dat je eerste toer met meerderen scheef loopt, maar dat komt goed bij het verder haken van je jurkje.

Toer 07
We gaan nu de mouw/arms gaten vormen.  Zet met een marker de eerste 2 en de laatste 2 hoeken vast.
Haak gewoon je toer en haak in de eerste losse 2 stokjes, in de 2e hoek haak je ook 2 stokjes. Herhaal dit bij de volgende 2 hoeken.

Toer 08 t/m 10
Hak in elk stokje een stokje

Toer 11
Haak 22 stokjes, haak nu 43 relief stokjes om en om ( eentje voor, eentje achter enz.) Haak 23 stokjes je toer uit.

Toer 12
We gaan nu meerderen bij de eerste en laatste reiefstokjes.
Haak 23 stokjes, haak een stokje in het 1e reliefstokje en haak een reliefstokje om het reliefstokje van de vorige toer, Haak de reliefstokjes verder, tot de laatste, hier haak je ook een stokje in het reliefstokje en een reliefstokje om het reliefstokje van de vorige toer. Haak je toer verder uit.

Toer 13
Vanaf hier gaan we het rokje aan het jurkje haken.

We houden voor het eerste patroon herhaling, het onderste schema aan.

Haak 3 losse, sla 1 stokje over en een vaste in het volgende stokje,
* haak 5 losse, sla 1 stokje over en een vaste in het volgende stokje*  Herhaal tot het einde, alleen zijn de laatste 5 losse, er geen 5, maar 3.
Toer 14
Haak 6 losse, de eerste 3 tellen als een stokje, een vaste in het eerste 5 losse boogje, 9 stokjes in het 2e 5 losse boogje, vaste in de 3e  losse boogje, 3 losse en 3 stokjes in het volgende losse boogje
* 3 losse, vaste in het volgende losse boogje, 9 stokjes in het volgende losse boogje, vaste in het volgende losse boogje, 3 losse, 3 stokjes in het volgende losse boogje*  Herhaal tot het einde. Je laatste 3 stokjes, is 1 stokje.  Als het goed is, heb je nu 11 boogjes van 9 stokjes.

Toer 15
1 losse, 1 vaste in de zelfde steek,* 1 losse, op de 9 stokjes haak je 9 stokjes met tussen elke een losse, losse, 3 vaste op de 3 stokjes*. Herhaal tot einde , je laatste 3 vaste, is weer 1 vaste.

Toer 16
Deze toer in een herhaling van toer 15, echter haak je nu geen 3 vaste, maar 1 vaste in de middelste van de 3.  Vanaf toer 17 gaan we rond haken en gebruiken dan het bovenste schema. Voor de voorbereiding, haken we de laatste vaste niet, maar zetten we de toer vast met een halve vaste in de 1e vaste van deze toer.

Toer 17
Vanaf nu haken we rond.
Haak 6 losse, de eerste 3 tellen als eerste stokje. *vaste op het 3e stokje, 5 losse, vaste op het 4e stokje, 5 losse, sla 1 stokje over, vaste op het volgende stokje, 5 losse en vaste op het volgende stokje, 3 losse, stokje op de vaste, 3 losse*  Herhaal tot einde en sluit je toer met een halve vaste in de 3e losse.

Toer 18
Haak 3 losse, 2 stokjes in dezelfde steek. * 3 losse, vaste in het losse boogje, 9 stokjes in het volgende losse boogje, vaste in de volgende, 3 losse, 3 stokjes in het stokje van de vorige toer* Herhaal tot het einde en sluit je toer met een halve vaste in de 3e losse.

Toer 19
Haak 1 losse, 1 vaste in dezelfde steek, vaste in de volgende 2 stokjes * 1 losse, op de stokjes van de 9 stokjes boog, haak je weer stokjes met tussen elk een losse, 1 losse, 3 vaste op de stokjes * Herhaal tot einde, stuit je toer met een halve vaste in de eerste vaste.

Toer 20
Ga met een halve vaste naar de 2e vaste, 1 losse en 1 vaste in de middelste vaste, en herhaal toer 19, alleen haak je nu geen 3 vaste, maar 1 op elke middelste vaste van de vorige toer.

Vanaf hier is het een herhaling van toer 17 t/m 20. Net zolang als je het rokje zelf wilt hebben. Ik heb 4 patroonherhalingen gebruikt.

Voor bij je laatste herhaling, haak je toer 20 net even iets anders.
Haak op de 9 stokjes boog, geen losse tussen je stokjes, maar een piotje.

Knip je draad door en hecht af en werk je draad netjes weg.

Mouwtjes
Ik heb er voor gekozen om geen mouwtjes te haken, dit vond ik te grof worden en heb een randje van telkens 3 losse gebruikt.
Hecht je draad aan in de oksel. Haak 3 losse en een vaste in de eerste steek, het liggende stokje laat je voor wat het is. Haak 3 losse, sla 1 steek over en een vaste in de volgende, herhaal dit tot het einde.
Doe dit net zo met het andere mouwtje.

Boordje
Deze heb ik op dezelfde manier gehaakt als de mouwtjes. Hecht je draad aan, haak 3 losse, sla een steek over vaste in de volgende steek. Herhaal tot het einde.

Werk alle draadjes netjes weg.

Voor de sluiting op de rug heb ik voor klittenband gekozen, dit werkt het makkelijkst voor de kleine poppenmoedertjes.  Naai het klittenband alleen op het gedeelte van de stokjes.

Haal eventueel het jurkje door een sopje, laten drogen en je poppenmoedertje heeft een mooie jurk voor haar poppendochter.

De patronen blijven eigendom van Mevrouw Konijn, u mag ze uiteraard gebruiken om zelf te haken. De gehaakte kledingstukken, mag u niet verkopen, het patroon mag u niet delen d.m.v. een kopie op internet,social media of in geprinte vorm verspreiden. U mag wel de link gebruiken.

Graag vraag ik  u, als u een gehaakt kledingstuk, gehaakt n.a.v. ons patroon en hier een foto van deelt, om mijn naam en link te plaatsen bij de foto.

Mocht er iets niet kloppen, een foutje in geslopen zijn, laat het me weten. Dan pas ik dit met alle liefde aan.

Ik hoop dat u net zo veel haakplezier aan dit patroontje beleefd, als dat ik dat gedaan heb.